MERHABA WİLUSA TURİZMİN SEVGİLİ MÜDAVİMLERİ!
Sizlere bugünkü programımız da hemen her gün önünden geçtiğiniz çarşıya yada pazara gitmek için önünde yer alan durakta beklediğiniz Çanakkale’mizin eşsiz tarihi dokusunu gözler önüne seren ama kendisi çok fazla da tanınmayan yapılardan bir tanesi olan Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunu tanıtacağız.
Çanakkale’nin hemen her sokağında tarihi dokusunu yansıtan mimari yapılara rastlamak mümkün Cevatpaşa Mahallesi, İnönü caddesinde eski adıyla hastane bayırı yokuşunda yer alan bu güzel tarihi dokuya sahip binamız yapılış tarihi kesin olmamakla birlikte Sultan II.Abdülhamit Han’ın saltanat yıllarında Vali Konağı olarak yapıldığı düşünülmektedir.
Günümüzde Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü hizmet binası olarak kullanılan yapı Eski Eserler ve Anıtlar Kurulunun 10/07/1976 gün / 9291 sayılı kararı ile korunması gerekli eski eser olarak tesciline karar verilmiş olup, Cevatpaşa Mahallesi’nde bulunan, 52 pafta, 36 ada, 5 parselde yer almaktadır.
Çanakkale İlinin ilk bilinen Vali Konağı olma özelliği taşıyan Bodrum+zemin+1 kattan oluşan Kagir olan yapı 1.089,07 m² arsa içinde yer almaktadır. Yapının her katı 211,41 m² olup toplam alanı 634,23 m²’dir. Binaya baktığımızda Çanakkale’nin merkezi konumunda yer alır. 1930 ve 1970 yılı tapu kayıtlarında Çanakkale İl Özel İdaresi adına kayıtlı olduğu bilinen yapı Mülkiyeti maliye hazinesi adına kayıtlı iken 2003 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığına tahsis edilmiştir. 2005 yılı tahsisine kadar yetiştirme yurdu, Çıraklık Eğitim Merkezi olarak kullanılmıştır. Her gün bu güzel binanın önünden geçiyoruz peki bu Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ne iş yapar? Adından da anlaşılacağı üzere İlimizde var olan taşınmaz kültür varlıklarını tespit etmek, korumak ve gelecek kuşaklara aktarmakla görevli bu kurumumuz adına yakışır şekilde bu tarihi binada hizmet vermektedir.
Mimarisiyle göz dolduran yapının içine girdiğinizde sizi yüksek ahşap tavanlı geniş bir hol karşılar yağlı boya tuval üzerine yapılmış mozik canlardırma tabloları da bina içine ayrı bir hava katmaktadır. Zemin katta 4 ofis odası yukarı katta ise bir toplantı salonu ile birlikte makam odası ve 2 ofis bulunmaktadır. Üst katta yer alan balkondan ise çınar ağaçlarıyla kaplı hastane bayırını görürsünüz. Ahşap kaplama zeminde yürümek ise sizi tarihin geçmiş derinliklerine götürmektedir. Çanakkale’nin eski fotoğraflarına bakıldığında Eski Askeri Hastane, günümüzde 18 Mart İlk Okulu olarak kullanılan bina ve şimdilerde ise Seramik Müzesi olarak kullanılan Er Hamamı hemen hemen her fotoğrafta karşımıza çıkmaktadır. Bu da bize gösteriyor ki Çanakkale’nin Çimenlik Kalesi tarafında kalan kısmından sonra güney tarafında da kamu yapıları oldukça etkin bir şekilde yer almaktadır.
Zamanında Vali Konağı olarak kullanılan yapıya Türkiye Cumhuriyeti 4.Cumhurbaşkanı Cemal GÜRSEL’in Çanakkale’yi ziyaretleri sırasında kaldığı, rahmetli emekli öğretmen olan Sıtkı TUNCER tarafından yazılarından anlatılmaktadır.
Çanakkale’mizin bu güzel yapısını sizlerinde görmesini isteriz. Hoşçakalın
Çağman Esirgemez
Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürü
2006'dan günümüze "Ufuk Çizgisinin Ötesinde.." Çanakkale'nin Dünya'ya açılan kapısı olan Wilusa Tur tecrübeli kadrosu ile hizmetinizde!