Ege’nin kuzeyinde bulunan Bozcaada, Türkiye’nin üçüncü büyük adasıdır. Etrafındaki adacıklarla hemen hemen 37 kilometrekarelik bir alana sahip olan adanın doğal bitki örtüsü genel olarak çalı ve makilerdir. 12 koy, 12 burun ve 17 adacıktan oluşmaktadır. Ayrıca Türkiye’nin köyü olmayan tek ilçesi olma özelliğini de taşımaktadır. En yüksek noktası 192 metrelik Göztepe’dir. Antik çağlarda Leukophrys, yunan mitolojisinde ise Tenedos olarak bilinmektedir. Hikayeye göre Poseidon’un oğlu Kral Knikos’un Tenes adında bir oğlu vardır. Fakat Tenes’in annesi ölünce kral tekrar evlenir. Yeni kraliçe, üvey oğluna bir iftira atınca, kral Knikos oğlunu tahta bir sandığa koyarak denize attırır. Tenes, dedesi Poseidon’un yardımıyla adaya kadar ulaşır. Ada halkı da sonradan çok sevdikleri Tenes’i, kendilerine kral yapınca, adanın ismi Tenes’in adası anlamında “Tenedos” olarak anılmaya başlanır.Bir çok kez el değiştiren ada 1455 yılında Osmanlı yönetimine bağlanmıştır. Balkan Savaşı’nın ardından Yunanistan’a bağlansa da 1923 Lozan Anlaşması ile Türk topraklarına katılmıştır.Tertemiz, berrak ve soğuk suları, tarih kokan sokakları, kültürel faaliyetleri ile cazibe merkezi olan adanın her köşesi, her mevsim ayrı bir güzelliğe sahiptir. Ayrıca The Guardian tarafından Bozcaada’nın Akvaryum Plajı Avrupa’nın en temiz 30 plajı arasında gösterilmiştir. Son olarak da ünlü seyahat dergisi Conde Nast Traveler, Avrupa’nın en güzel on adasından biri olarak Bozcaada’yı seçmiştir. Bu bağlamda gurur kaynağımız olan dünyaca ünlü bu güzel adaya ulaşım ise çok kolaydır. Geyikli iskelesinden kalkan feribotla sadece 25 dakika…
Bozcaada’daki Kültürel Etkinlikler Nelerdir?Ata Demirer’in “Eyvah Eyvah” filminin ada tanıtımına yaptığı katkı tartışılmaz. Ancak bunun dışında Ozanın Günü ve Homeros Okuması gibi çok değerli etkinlikler mevcuttur. Örnek vermek gerekirse; Yerel Tatlar Festivali Adanın yerel yemekleri tanıtılmaktadır. Aya Paraskevi 10.yüzyılda azize payesi alan Paraskevi, rivayetlere göre 15 yaşındayken İsa’nın sesini duyar ve kendini dine adar. Bu arada dilenci kılığında, tüm malını da yoksullarla paylaşır. Mezarı Romanya’da olan Paraskevi’nin adını taşıyan bir çok yer vardır. Ortodoks dünyasında çok kutsal olan azize adına, ürün, bereket ve sağlık için dualar edilmektedir Caz Festivali 2017 yılından beri düzenlenmektedir. Bağbozumu Festivali Katılımcılar, traktörlerle bağlara giderek üzüm toplamaktadır.. Toplanan üzümler , adanın meydanına getirilmektedir.. Şarkılar, danslar ve yarışmalarla çok renkli geçen festival, her sene eylül ayında gerçekleştirilmektedir.. Run the Island Bu bir koşu yarışması. Çok da eğlenceli. Klasik koşu yarışmalarından farkı ise parkurun sadece asfalt bir yol değil, üzüm bağları ve tarlalar ile renklenmesi-Uluslararası Ekolojik Belgesel Festivali Çevre temalı belgesellerin gösterime girdiği, farkındalık yaratmaya yönelik düzenlenen önemli bir etkinliktir. Adidas Bozcaada Yarı Maratonu ve 10k Koşusu Her yıl mayıs ayında amatör ve profesyonel sporcuları ağırlayan bir koşu etkinliğidir. -Ozanın Günü ve Homeros Okuması Gazeteci Haluk Şahin’in katkılarıyla neredeyse 20 yıldır devam eden ve adanın en çok ses getiren etkinliklerinden birisidir. Her sene farklı şairlerin davet edildiği etkinlikte Homeros’un İlyada adlı eseri çeşitli dillerde okunmaktadır. Bu arada davet edilen şairlerin de kendi şiirlerini okudukları etkinlik, edebiyat tutkunları için vazgeçilmez bir deneyim haline gelmiştir.Wilusa Turizm olarak bu etkinliklere katılımınız için uygun tur programlarımız, tarihlere göre güncellenmektedir. Bu konuda ofisimizden bilgi alabilirsiniz.
Yerel YapılarAdanın 2 mahallesi vardır. Cami ve kilise, mahalleleri birbirinden ikiye ayırmaktadır. Yürüyerek gezilebilen ada merkezinde Bozcaada Kalesi, Meryem Ana Kilisesi, Alaybey Camisi, Köprülü Mehmet Paşa Camisi, Namazgah Parkı ve Çeşmesi gibi tarihi yapılar görülebilmektedir. Ayrıca Bozcaada Yerel Tarih Araştırma Merkezi de, Bozcaada merkezinde bulunan bir müzedir. 2013 yılında Unesco’dan ödül almıştır. Yel değirmenleri, parkları, daracık sokakları ile albenisi yüksek, kendine hayran bırakan güzellikte olan Bozcaada tarihi yapıları, mimarisi, kültürü ile oldukça ilgi çekmektedir. Birkaç kilometre uzaklıkta olan rüzgar tribünleri, uzaktan seyredilebilen Polente Feneri, Ayazma Plajı da Bozcaada’nın değerlerindendir. Bu kısımlara giderken, dikkati çeken en önemli öğe, dünyanın en kaliteli sofralık ve şaraplık üzümlerinin büyük bir özveriyle yetiştirildiği bağlardır.
Yerel KültürAslında Bozcaada denilince akla ilk gelen şeylerden birisi üzüm ve şaraptır. Yüzlerce yılın yaşam biçimi olan bağlar, bugün adanın birçok yerinde karşımıza çıkmaktadır. Boğazın çıkış noktasında poyraz rüzgarına maruz kalan adada, nem düştüğü için üzümler için kaliteli bir iklim ortamı oluşmaktadır. Ayrıca paralara bile basılan üzüm, bu yüzden ada için çok önemli bir kültürel değerdir. Kuntra, karalahna, çavuş ve vasilaki dışında bir çok üzüm çeşidinin yetiştiği bu bağların generali “çavuş” üzümüdür. Sofralık olan bu üzüm, adanın sembollerinden olmuştur. 2008 yılından beri naylon torba kullanılmayan adada, Türkiye’nin en eski şarap imalathaneleri ile yeni nesil şarap fabrikaları üretimlerine devam etmektedirler. Kurabiyeleri, dondurmaları ile adı anılsa da, nüfusu hemen hemen 2000 kişi olan adada düzenli olarak çıkan kültür dergisi “Mendirek”, okulların kapanmasından tekrar açılana kadar hizmet veren kitap fuarı, Haluk Şahin, Uğur Dündar gibi çok değerli gazeteci, yazar ve sanatçılar adanın kültürel gelişimi için katkılarını sunmaya da devam etmektedirler. Bir zamanlar İstanbul’dan kalkan gemilerin ancak günler sonra varabildiği ada, bugün düzenli feribot seferleri ila ulaşılabilir durumda. Buna bağlı olarak da ada sokakları özellikle temmuz ve ağustos aylarında oldukça yoğun ve kalabalık.Bu arada adanın yemeklerini de mutlaka tatmak gerekmektedir. Çünkü Rum ve Türk mutfağının birleşimi, çok lezzetli ve farklı yemekler olarak karşımıza çıkmakta. Isırgan, cibes, radika, radika, yahni, deniz kestanesi, çiroz. Ya da asma yaprağında sardalya balığı. Hem Bozcaada, hem Marmara hem Ege’nin bir sentezi neredeyse. Piruhi, pişi, ısırgan çullaması gibi yerel yemekler, adanın yerel tatlar festivalinde de başrolü oynamaktadırlar. Adanın merkezinde bulunan yerel ürünlerin satıldığı tezgahlar da çok popülerdir. Buralarda meşhur gelincik çiçeği, domates, ıhlamur gibi alakasız görünen ama inanılmaz bir lezzete sahip her türlü ot ve meyveden yapılan reçeller, çeşitli otlar satılmaktadır.
Whatsapp İletişim Hattı
+90 530 666 66 34
+90 286 212 44 33
Pazartesi - Cumartesi 8:00 - 21:00 Pazar 08:00 - 17:30
2006'dan günümüze "Ufuk Çizgisinin Ötesinde.." Çanakkale'nin Dünya'ya açılan kapısı olan Wilusa Tur tecrübeli kadrosu ile hizmetinizde!